Home       Contact

Site-ul depomures.ro
Acesta este primul site al societatii noastre. A fost lansat in aceasta varianta la data de 1 noiembrie 2004 si are ca scop deservirea cu informatii a celor interesati.


Program de conformitate


Despre depozitul Targu-Mures


Date zilnice inmagazinare


Ciclul de inmagazinare 2019/2020


Ciclul de inmagazinare 2020/2021


Ciclul de inmagazinare 2021/2022


Informatii de interes public


Avize de amplasament

      
   
   
   
   
    
 
Cauta pe site
 
Autentificare membrii

Proiecte de Interes Comun

Proiectul Depomureș privind depozitul de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu-Mureș, promovat pe lista Proiectelor de Interes Comun la nivel european

În octombrie 2013, proiectul Depomureș privind depozitul de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu-Mureș a fost declarat Proiect de Interes Comun (PIC) de către Comisia Europeană, alături de alte proiecte-cheie de infrastructuri energetice la nivelul Uniunii Europene.

Regulamentul (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene, de abrogare a Deciziei nr. 1364/2006/CE şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 713/2009, (CE) nr. 714/2009 şi (CE) nr. 715/2009 stabileşte linii directoare privind dezvoltarea şi interoperabilitatea prompte a coridoarelor şi domeniilor prioritare privind infrastructurile energetice transeuropene, având ca obiectiv identificarea de proiecte de importanţă strategică în domeniul energiei, denumite „Proiecte de Interes Comun”, respectiv facilitarea implementării acestora.

Proiectele incluse pe lista PIC, la care participă și România, vizează în principal infrastructuri de transport gaze naturale și energie electrică, însă cuprinde, de asemenea, proiecte de înmagazinare electricitate, proiecte de înmagazinare gaze naturale, terminale LNG și proiecte de smart grid.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un proiect pentru a fi inclus pe lista PCI sunt:

  • să ofere beneficii semnificative pentru cel puțin două state membre;
  • să contribuie la integrarea pieței energetice printre altele prin eliminarea izolării cel puțin a unui stat membru și reducerea strangulărilor în infrastructura energetică, interoperabilitate, concurență și flexibilitatea sistemului;
  • să sporească siguranța aprovizionării;
  • să reducă emisiile de CO2.


Statutul proiectului Depomures de PIC a fost reconfirmat prin menţinerea acestuia şi pe cea de-a patra listă de PIC adoptată de Comisia Europeană la data de 31 octombrie 2019. Pe lista actualizată a PIC, proiectul Depomures se regăseşte la poziţia 6.20.4. Unitatea de stocare Depomures, Romania. Lista Proiectelor de Interes Comun este actualizată la fiecare doi ani. Proiectul Depomureș se bucură, de asemenea, de sprijinul Grupului ENGIE, fiind promovat prin ENGIE Romania.

DESCARCĂ AICI CEA DE-A PATRA LISTĂ PIC

https://ec.europa.eu/info/news/commission-publishes-4th-list-projects-common-interest-making-energy-infrastructure-fit-energy-union-2019-oct-31_en

DESCARCĂ AICI HARTA INTERACTIVĂ PIC

http://ec.europa.eu/energy/infrastructure/transparency_platform/map-viewer/main.html

DESCARCĂ AICI BROȘURA PIC DEPOMUREȘ

Brosura PIC Depomures